Dit werk is gelicenseerd onder een Naamsvermelding-NietCommercieel-GeenAfgeleideWerken 4.0 Internationaal (BY-NC-ND 4.0) licentie door Tilburg University.
Elk academisch werk bouwt voort op een verscheidenheid aan bronnen. Wanneer je in het kader van je universitaire opleiding een paper, essay of thesis gaat schrijven wordt ook van jou verwacht dat je je argumentatie onderbouwt met inzichten en onderzoeksresultaten uit de vakliteratuur.
Er zijn drie manieren om informatie uit bronnen in je tekst te verwerken:
Welke techniek je ook gebruikt, je moet altijd je bronnen vermelden. Daarmee geef je de auteurs de eer die hen toekomt, en maak je het de lezer mogelijk de juistheid van je beweringen na te gaan. Laat je na je bronnen te vermelden, of doe je dit op onzorgvuldige wijze, dan maak je je schuldig aan plagiaat.
Er zijn vele verschillende systemen om naar bronnen te verwijzen, die citatiestijlen worden genoemd. Een citatiestijl die gangbaar is in de sociale- en gedragswetenschappen is die van de American Psychological Association (APA). In APA-stijl wordt een bron op twee plaatsen vermeld:
Deze APA-handleiding, bedoeld voor studenten van Tilburg University, behandelt de belangrijkste citatierichtlijnen uit de zevende editie van de Publication Manual of the American Psychological Association (2020), de officiële stijlgids van de APA. Zo vind je in de handleiding uitleg over:
De APA-richtlijnen hebben niet alleen betrekking op bronvermelding, maar ook op schrijfstijl, opmaak en structuur van je document. Zie sectie 5 voor instructies en een voorbeeld van een studentenpaper .