Skip to Main Content

Bronvermelding volgens de richtlijnen van de APA

APA-stijl @ TiU

4.1 Periodieke werken

Op deze pagina:

• Tijdschriftartikel met DOI • Krantenartikel
• Tijdschriftartikel zonder DOI • Artikel uit een online nieuwsbrief
• Artikel uit UpToDate ǀ Cochrane Database of Systematic Reviews • Blogpost ǀ Commentaar op een blogpost
• Artikel uit een magazine    

Tijdschriftartikel met DOI

Wat is een DOI? 

In de literatuurlijst

Marmarosh, C. L. (2022). Attachments, trauma, and COVID-19: Implications for leaders, groups, and social justice. Group Dynamics, 26(2), 85–102. https://doi.apa.org/fulltext/2022-68702-001

Chandra, M., & Staiger, D. O. (2020). Identifying sources of inefficiency in healthcare. The Quarterly Journal of Economics, 135(2), 785–843. https://doi.org/10.1093/qje/qjz040

Leaper, C., Farkas, T., & Starr, C. R. (2019). Traditional masculinity, help avoidance, and intrinsic interest in relation to high school students’ English and math performance. Psychology of Men & Masculinities, 20(4), 603–611. https://doi.org/10.1037/men0000188

  • Begin de referentie met de achternaam en voorletter(s) van de eerste auteur, gevolgd door een komma. Herhaal dit bij iedere volgende auteur. De naam van de laatste auteur laat je voorafgaan door een komma en een ampersand (&).
  • Vermeld het publicatiejaar en de titel van het artikel. Het eerste woord van de titel, eventuele ondertitel en alle eigennamen krijgen een hoofdletter.
  • Hierna volgt de titel van het tijdschrift (cursief). Schrijf het eerste woord van de titel en alle kernwoorden met een hoofdletter.
  • Plaats een komma na de titel en geef het volumenummer (cursief).
  • Direct na het volumenummer volgt – zonder spatie – het afleveringsnummer (niet cursief).
  • Plaats een komma en vermeld het paginabereik. Scheid paginanummers met een en dash (–).
  • Sluit de referentie af met de DOI (zet geen punt achter de DOI). 

In de tekst

Parenthetische verwijzing: (Marmarosh, 2022; Chandra & Staiger, 2020; Leaper et al., 2019)

Narratieve verwijzing: Marmarosh (2022), Chandra en Staiger (2020), en Leaper et al. (2019)

Wat is een DOI?

In de literatuurlijst

Lee, S. H., Ripke, S., Neale, B. M., Faraone, S. V., Purcell, S. M., Perlis, R. H., Mowry, B. J., Thapar, A., Goddard, M. E., Witte, J. S., Absher, D., Agartz, I., Akil, H., Amin, F., Andreassen, O. A., Anjorin, A., Anney, R., Anttila, V., Arking, D. E., . . . Wray, N. R. (2013). Genetic relationship between five psychiatric disorders estimated from genome-wide SNPs. Nature Genetics, 45(9), 984–994. https://doi.org/10.1038/ng.2711

  • Begin de referentie met de namen en voorletter(s) van de eerste negentien auteurs. Typ daarna een weglatingsteken (drie punten, gescheiden door een spatie) en vermeld de naam en voorletter(s) van de laatste auteur.
  • Vermeld het publicatiejaar, gevolgd door de titel van het artikel. Het eerste woord van de titel, eventuele ondertitel en alle eigennamen krijgen een hoofdletter.
  • Hierna volgt de titel van het tijdschrift (cursief). Schrijf het eerste woord van de titel en alle kernwoorden met een hoofdletter.
  • Plaats een komma na de titel en geef het volumenummer (cursief).
  • Direct na het volumenummer volgt – zonder spatie – het afleveringsnummer (niet cursief).
  • Plaats een komma en vermeld het paginabereik. Scheid paginanummers met een en dash (–).
  • Sluit de referentie af met de DOI (zet geen punt achter de DOI).

In de tekst

Parenthetische verwijzing: (Lee et al., 2013)

Narratieve verwijzing: Lee et al. (2013)

Wat is een DOI? 

In de literatuurlijst

Lyonhart, J., & Matheny, J. (2020). The monstrous other and the biblical narrative of Ruth. Journal of Religion & Film, 24(20), Article 3. https://doi.org/10.32873/uno.dc.jrf.24.2.003

Bafna, T., Bækgaard, P., & Hansen, J. P. (2021). Mental fatigue prediction during eye-typing. PLOS ONE, 16(2), Article e0246739. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0232373

  • Begin de referentie met de achterna(a)m(en) en voorletter(s) van de auteur(s), gevolgd door het publicatiejaar.
  • Geef de titel van het artikel. Het eerste woord van de titel, eventuele ondertitel en alle eigennamen krijgen een hoofdletter.
  • Hierna volgt de titel van het tijdschrift (cursief). Schrijf het eerste woord van de titel en alle kernwoorden met een hoofdletter.
  • Plaats een komma na de titel en geef het volumenummer (cursief).
  • Direct na het volumenummer volgt – zonder spatie – het afleveringsnummer (niet cursief).
  • Plaats een komma en vermeld het vermeld het artikelnummer (zoals in het eerste voorbeeld) of de eLocator (zoals in het tweede voorbeeld). Zet het woord “Artikel” vóór het artikelnummer of de eLocator.
  • Sluit de referentie af met de DOI (zet geen punt achter de DOI).

In de tekst

Parenthetische verwijzing: (Lyonhart & Matheny, 2020; Bafna et al., 2021)

Narratieve verwijzing: Lyonhart and Matheny (2020) and Bafna et al. (2021)

Wat is een DOI? 

In de literatuurlijst

Jackson, P., Brown, C., & Callender, L. (2021). Health-related quality of life during stay-at-home order and attitudes toward vaccination against COVID-19 in the District of Columbia, USA. Journal of Health and Social Sciences. Online voorpublicatie. https://doi.org/doi10.19204/2021/hlth4

  • Begin de referentie met de achterna(a)m(en) en voorletter(s) van de auteur(s), gevolgd door het publicatiejaar.
  • Vermeld de titel van het artikel. Het eerste woord van de titel, eventuele ondertitel en alle eigennamen krijgen een hoofdletter.
  • Hierna volgt de titel van het tijdschrift (cursief). Schrijf het eerste woord van de titel en alle kernwoorden met een hoofdletter.
  • Volumenummer, afleveringsnummer en paginanummers zijn vaak nog niet beschikbaar.
  • Vermeld na de titel van het artikel “Online voorpublicatie” (zonder ronde of vierkante haken).
  • Sluit de referentie af met de DOI (zet geen punt achter de DOI).

In de tekst

Parenthetische verwijzing: (Jackson et al., 2021)

Narratieve verwijzing: Jackson et al. (2021) 

Wat is een DOI? 

In de literatuurlijst

Checo, A., Grigoli, F., & Mota, J. M. (2022). Assessing targeted containment policies to fight COVID-19 [Speciale aflevering]. B.E. Journal of Macroeconomics, 22(1), 159–196. https://doi.org/10.1515/bejm-2020-0260

  • Begin de referentie met de achterna(a)m(en) en voorletter(s) van de auteur(s), gevolgd door het publicatiejaar.
  • Vermeld de titel van het artikel. Het eerste woord van de titel, eventuele ondertitel en alle eigennamen krijgen een hoofdletter. Voeg na de titel een vormspecifieke beschrijving toe tussen vierkante haken.
  • Hierna volgt de titel van het tijdschrift (cursief). Schrijf het eerste woord van de titel en alle kernwoorden met een hoofdletter.
  • Plaats een komma na de titel en geef het volumenummer (cursief).
  • Direct na het volumenummer volgt – zonder spatie – het afleveringsnummer (niet cursief).
  • Plaats een komma en vermeld het paginabereik. Scheid paginanummers met een en dash (–).
  • Sluit de referentie af met de DOI (zet geen punt achter de DOI).

In de tekst

Parenthetische verwijzing: (Checo et al., 2022)

Narratieve verwijzing: Checo et al. (2022)

Tijdschriftartikel zonder DOI

Let op Bij artikelen zonder DOI die afkomstig zijn uit een bibliotheekdatabase (of online archief) wordt de naam van de database of de URL niet in de referentie opgenomen. Een database wordt alleen vermeld wanneer de database originele werken publiceert die alleen in die database beschikbaar zijn (bv. Cochrane Database of Systematic Reviews, UpToDate, preprint archieven en institutionele of overheidsarchieven).

Wat is een DOI? 

In de literatuurlijst

Ostroff, W. L. (2020). Teaching young children remotely. Educational Leadership, 78(3), 20–25.

  • Begin de referentie met de achterna(a)m(en) en voorletter(s) van de auteur(s), gevolgd door het publicatiejaar.
  • Vermeld de titel van het artikel. Het eerste woord van de titel, eventuele ondertitel en alle eigennamen krijgen een hoofdletter.
  • Hierna volgt de titel van het tijdschrift (cursief). Schrijf het eerste woord van de titel en alle kernwoorden met een hoofdletter.
  • Plaats een komma na de titel en geef het volumenummer (cursief).
  • Direct na het volumenummer volgt – zonder spatie – het afleveringsnummer (niet cursief). Plaats een komma achter het afleveringsnummer.
  • Sluit de referentie af met het paginabereik. Scheid paginanummers met een en dash (–).

In de tekst

Parenthetische verwijzing: (Ostroff, 2020)

Narratieve verwijzing: Ostroff (2020)

Wat is een DOI? 

In de literatuurlijst

Allen, J. (ter perse). The landscape of US public health education. Health Education Research.

  • Begin de referentie met de achterna(a)m(en) en voorletter(s) van de auteur(s).
  • Op de positie van het jaar schrijf je “ter perse” (zonder hoofdletter).
  • Vermeld de titel van het artikel. Het eerste woord van de titel, eventuele ondertitel en alle eigennamen krijgen een hoofdletter.
  • Sluit de referentie af met de titel van het tijdschrift (cursief) waarin het artikel zal verschijnen. Schrijf het eerste woord van de titel en alle kernwoorden met een hoofdletter.

In de tekst

Parenthetische verwijzing: (Allen, ter perse)

Narratieve verwijzing: Allen (ter perse) 

Wat is een DOI? 

In de literatuurlijst

Francis, G. L., Duke, J. M., & Siko, L. (2020). Be ready, be well: A conceptual framework for supporting well-being among college students with disabilities. Journal of Postsecondary Education and Disability, 33(2), 129–141.
https://higherlogicdownload.s3.amazonaws.com/AHEAD/38b602f4-ec53-451c-9be0-5c0bf5d27c0a/UploadedImages/JPED/JPED_Vol_33/33_issue_2/JPED_33_2_.pdf

  • Begin de referentie met de achterna(a)m(en) en voorletter(s) van de auteur(s), gevolgd door het publicatiejaar.
  • Geef de titel van het artikel. Het eerste woord van de titel, eventuele ondertitel en alle eigennamen krijgen een hoofdletter.
  • Hierna volgt de titel van het tijdschrift (cursief). Schrijf het eerste woord van de titel en alle kernwoorden met een hoofdletter.
  • Plaats een komma na de titel en geef het volumenummer (cursief).
  • Direct na het volumenummer volgt – zonder spatie – het afleveringsnummer (niet cursief).
  • Plaats een komma en vermeld het paginabereik. Scheid paginanummers met een en dash (–).
  • Sluit de referentie af met een rechtstreekse link naar het artikel (indien mogelijk).
  • Zet geen punt achter de URL.

In de tekst

Parenthetische verwijzing: (Francis et al., 2020)

Narratieve verwijzing: Francis et al. (2020)

Artikel uit UpToDate & Cochrane Database of Systematic Reviews

Let op UpToDate bevat artikelen die uitsluitend in deze database te vinden zijn. Daarom wordt de naam van de database opgenomen in referenties.

In de literatuurlijst

Brent, D., Cohen, J. A., & Strawn, J. (2019). Approach to treating posttraumatic stress disorder in children and adolescents. UpToDate. Geraadpleegd op 12 juli 2021, van https://www.uptodate.com/contents/
approach-to-treating-posttraumatic-stress-disorder-in-children-and-adolescents

  • Begin de referentie met de achterna(a)m(en) en voorletter(s) van de auteur(s).
  • Vermeld het publicatiejaar. Gebruik het jaar van de laatste update (2019 in het voorbeeld).
  • Hierna volgt de titel van het artikel. Het eerste woord van de titel, eventuele ondertitel en alle eigennamen krijgen een hoofdletter.
  • Vermeld de naam van de database (cursief). Schrijf het eerste woord van de titel en alle kernwoorden met een hoofdletter.
  • Sluit de referentie af met de URL. Neem een raadpleegvermelding op, aangezien de inhoud van UpToDate onderhevig is aan verandering, en de verschillende versies niet worden gearchiveerd.
  • Zet geen punt achter de URL.

In de tekst

Parenthetische verwijzing: (Brent et al., 2019)

Narratieve verwijzing: Brent et al. (2019)

Let op Cochrane Database of Systematic Reviews bevat artikelen die uitsluitend in deze database te vinden zijn. Daarom wordt de naam van de database opgenomen in referenties.

Wat is een DOI? 

In de literatuurlijst

Willcox, M. L., Price, J., Scott, S., Nicholson, B. D., Stuart, B., Roberts, N. W., Allott, H., Mubangizi, V., Dumont, A., & Harnden, A. (2020). Death audits and reviews for reducing maternal, perinatal and child mortality. Cochrane Database of Systematic Reviews. https://doi.org/10.1002/14651858.
cd012982.pub2

  • Begin de referentie met de achterna(a)m(en) en voorletter(s) van de auteur(s).
  • Vermeld het publicatiejaar. 
  • Hierna volgt de titel van het artikel. Het eerste woord van de titel, eventuele ondertitel en alle eigennamen krijgen een hoofdletter.
  • Geef de naam van de database (cursief). Schrijf het eerste woord van de titel en alle kernwoorden met een hoofdletter.
  • Sluit de referentie af met de DOI (zet geen punt achter de DOI).

In de tekst

Parenthetische verwijzing: (Willcox et al., 2020)

Narratieve verwijzing: Willcox et al. (2020) 

Artikel uit een magazine

Wat is een DOI? 

In de literatuurlijst

Vethaak, A. D., & Legler, J. (2021, 12 februari). Microplastics and human health. Science, 371(6530), 672–674. https://doi.org/10.1126/science.abe5041

  • Begin de referentie met de achterna(a)m(en) en voorletter(s) van de auteur(s).
  • Geef een zo specifiek mogelijke datum.
  • Vermeld de titel van het artikel. Het eerste woord van de titel, eventuele ondertitel en alle eigennamen krijgen een hoofdletter.
  • Hierna volgt de titel van het tijdschrift (cursief). Schrijf het eerste woord van de titel en alle kernwoorden met een hoofdletter.
  • Plaats een komma na de titel en geef het volumenummer (cursief).
  • Direct na het volumenummer volgt – zonder spatie – het afleveringsnummer (niet cursief).
  • Plaats een komma en vermeld het paginabereik. Scheid paginanummers met een en dash (–).
  • Sluit de referentie af met de DOI (zet geen punt achter de DOI). 

In de tekst

Parenthetische verwijzing: (Vethaak & Legler, 2021)

Narratieve verwijzing: Vethaak en Legler (2021)

Let op Bij artikelen die afkomstig zijn uit een bibliotheekdatabase (of online archief) wordt de naam van de database of de URL niet in de referentie opgenomen. 

In de literatuurlijst

Gilbey, R. (2022, May 13-19). Meet me in the multiverse. New Statesman, 151(5667), 49–50.

  • Begin de referentie met de achterna(a)m(en) en voorletter(s) van de auteur(s).
  • Geef een zo specifiek mogelijke datum.
  • Hierna volgt de titel van het artikel. Het eerste woord van de titel, eventuele ondertitel en alle eigennamen krijgen een hoofdletter.
  • Hierna volgt de titel van het tijdschrift (cursief). Schrijf het eerste woord van de titel en alle kernwoorden met een hoofdletter.
  • Plaats een komma na de titel en geef het volumenummer (cursief).
  • Direct na het volumenummer volgt – zonder spatie – het afleveringsnummer (niet cursief). Plaats een komma na het afleveringsnummer. 
  • Sluit de referentie af met het paginabereik. Scheid paginanummers met een en dash (–).

In de tekst

Parenthetische verwijzing: (Gilbey, 2022)

Narratieve verwijzing: Gilbey (2022)

In de literatuurlijst

Blakemore, E. (2020, zomer). The dolls that changed the world. Popular Science, 292(2), 46–51. https://digital.emagazines.com/popsci/20200519/mobile/index.html

Gorney, C. (2022, 19 mei). The audacious science pushing the boundaries of human touch. National Geographic Magazine. https://www.nationalgeographic.com/magazine/article/the-audacious-science-pushing-the-boundaries-of-human-touch-feature

  • Begin de referentie met de achterna(a)m(en) en voorletter(s) van de auteur(s).
  • Geef een zo specifiek mogelijke datum.
  • Hierna volgt de titel van het artikel. Het eerste woord van de titel, eventuele ondertitel en alle eigennamen krijgen een hoofdletter.
  • Hierna volgt de titel van het tijdschrift (cursief). Schrijf het eerste woord van de titel en alle kernwoorden met een hoofdletter.
  • Plaats een komma na de titel en geef het volumenummer (cursief).
  • Direct na het volumenummer volgt - zonder spatie - het afleveringsnummer (niet cursief).
  • Plaats een komma en vermeld het paginabereik. Scheid paginanummers met een en dash (–).
  • Zijn volumenummer, afleveringsnummer of paginabereik niet beschikbaar (zoals in het tweede voorbeeld), laat deze dan weg.
  • Sluit de referentie af met een URL die rechtstreeks naar het artikel leidt (indien mogelijk).
  • Zet geen punt achter de URL.

In de tekst

Parenthetische verwijzing: (Blakemore, 2020; Gorney, 2022)

Narratieve verwijzing: Blakemore (2020) en Gorney (2022)

Krantenartikel

Let op Bij artikelen die afkomstig zijn uit een bibliotheekdatabase (of online archief) wordt de naam van de database of de URL niet in de referentie opgenomen.

In de literatuurlijst

Sample, I. (2022, 7 maart). Don’t worry, be happy … and live a longer life, says new research. The Guardian, 15.

Brouwers, A. (2022, 9 maart). Biedt Antalya-overleg kansen op vrede? De Volkskrant, 6–7.

Peek, S. (2022, 9 maart). Team-Zelensky: Weinig ervaring met oorlog, veel gevoel voor pr. NRC Handelsblad.

  • Begin de referentie met de achterna(a)m(en) en voorletter(s) van de auteur(s).
  • Geef een zo specifiek mogelijke datum.
  • Hierna volgt de titel van het artikel. Het eerste woord van de titel, eventuele ondertitel en alle eigennamen krijgen een hoofdletter.
  • Vermeld de titel van de krant (cursief). Schrijf het eerste woord van de titel en alle kernwoorden met een hoofdletter.
  • Als je de gedrukte versie van het krantenartikel hebt gebruikt, plaats dan een komma en vermeld de pagina of het paginabereik waarop het artikel staat (zoals in het eerste en tweede voorbeeld). Als het artikel op discontinue pagina’s staat, vermeld dan alle paginanummers, gescheiden door een komma (bv.: The Times, 8,11). Na de komma volgt geen spatie.
  • Als het krantenartikel uit een database komt en de paginanummers ontbreken, laat deze dan weg uit de referentie (zoals in het derde voorbeeld).

In de tekst

Parenthetische verwijzing: (Sample, 2022; Brouwers, 2022; Peek, 2022)

Narratieve verwijzing: Sample (2022), Brouwers (2022), en Peek (2022)

In de literatuurlijst

Troianovski, A., Kingsley, P., & Crowley, M. (2022, 9 maart). Subtle shifts raise hopes for a cease-fire in Ukraine. The New York Times. https://www.nytimes.com/2022/03/09/world/europe/ukraine-russia-cease-fire-talks.html

  • Begin de referentie met de achterna(a)m(en) en voorletter(s) van de auteur(s).
  • Geef een zo specifiek mogelijke datum.
  • Hierna volgt de titel van het artikel. Het eerste woord van de titel, eventuele ondertitel en alle eigennamen krijgen een hoofdletter.
  • Vermeld de titel van de krant (cursief). Schrijf het eerste woord van de titel en alle kernwoorden met een hoofdletter.
  • Sluit indien mogelijk de referentie af met een directe link naar het artikel (zet geen punt achter de URL).

In de tekst

Parenthetische verwijzing: Troianovski et al., 2022

Narratieve verwijzing: Troianovski et al. (2022)

Artikel uit een online nieuwsbrief

In de literatuurlijst

Calderon, A. (2021, 20 september). Brighter futures for unheard voices. Global Insights Newsletter. https://www.apa.org/international/global-insights/unheard-voices

Primary Care Collaborative. (2022, voorjaar). PCC launches campaign to help patients benefit from more community-based primary care. PCC Newsletter. https://www.pcpcc.org/newsletter/pcc-spring-2022-newsletter#mainarticle

  • Begin de referentie met de achterna(a)m(en) en voorletter(s) van de auteur(s).
  • Geef een zo specifiek mogelijke datum.
  • Vermeld de titel van het artikel. Het eerste woord van de titel, eventuele ondertitel en alle eigennamen krijgen een hoofdletter.
  • Hierna volgt de titel van de nieuwsletter (cursief). Schrijf het eerste woord van de titel en alle kernwoorden met een hoofdletter.
  • Ontbreekt een volumenummer, afleveringsnummer of paginabereik, laat deze dan weg uit de referentie. 
  • Sluit de referentie af met een directe link naar het artikel (indien mogelijk).
  • Zet geen punt achter de URL.

In de tekst

Parenthetische verwijzing: (Calderon, 2021; Primary Care Collabrative, 2022)

Narratieve verwijzing: Calderon (2021) en Primary Care Collabrative (2022)

Blogpost & Commentaar op een blogpost

In de literatuurlijst

Radaelli, P. G. (2021, 3 februari). From rust to riches? Computing goes green... or is that brown? Oxford Science Blog. https://www.ox.ac.uk/news/science-blog/rust-riches-computing-goes-greenor-brown

  • Begin de referentie met de achterna(a)m(en) en voorletter(s) van de auteur(s).
  • Geef de exacte datum.
  • Vermeld de titel van de blogpost. Het eerste woord van de titel, eventuele ondertitel en alle eigennamen krijgen een hoofdletter.
  • Hierna volgt de titel van het blog (cursief). Schrijf het eerste woord van de titel en alle kernwoorden met een hoofdletter.
  • Sluit de referentie af met een directe link naar de blogpost (zet geen punt achter de URL).

In de tekst

Parenthetische verwijzing: (Radaelli, 2021)

Narratieve verwijzing: Radaelli (2021)

In de literatuurlijst

Rice, C. (2022, 9 april). This is a very interesting proposal and approach. Two things in particular strike me. First of all, isn’t this going [Comment on the blog post “The potential butterfly effect of preregistered peer-reviewed research”]. The Official PLOS Blog. https://theplosblog.plos.org/2022/04/preregistered-peer-reviewed- research/#comment-74943

Ashley. (2020, 3 maart). I have two independent clauses separated by a semicolon, and they both share the same source I am using parenthetical [Commentaar op de blogpost “The transition to seventh edition APA Style”]. APA Style. https://apastyle.apa.org/blog/transition-seventh-edition#comment-481906010

  • Begin de referentie met de achternaam en voorletter(s) van de commentator. Gebruik het auteursformat dat de commentator heeft gebruikt, d.w.z. een echte naam (zoals in het eerste voorbeeld) of een username (zoals in het tweede voorbeeld).
  • Geef de exacte datum.
  • Neem maximaal de eerste 20 woorden van het commentaar over. Vermeld dan tussen vierkante haken “Commentaar op de blogpost” gevolgd door maximaal de eerste 20 woorden van de blogpost (tussen aanhalingstekens). Merk op dat pas hierna het titelelement wordt afgesloten met een punt.
  • Geef de titel van het blog (cursief). Schrijf het eerste woord van de titel en alle kernwoorden met een hoofdletter.
  • Sluit de referentie af met een directe link naar het commentaar op de blogpost als dat mogelijk is. Is dit niet mogelijk, geef dan een link naar de blogpost.
  • Zet geen punt achter de URL.

In de tekst

Parenthetische verwijzing: (Rice, 2022; Ashley, 2020)

Narratieve verwijzing: Rice (2022) en Ashley (2020)