Skip to Main Content

Bronvermelding volgens de richtlijnen van de APA

APA-stijl @ TiU

3.4 Digital Object Identifier (DOI)

Wat is een DOI?

Een Digital Object Identifier, afgekort tot DOI, is een unieke alfanumerieke string die content identificeert en een permanente link vormt naar de locatie ervan op het web. De toegang tot het object is dus gegarandeerd, zelfs wanneer het object naar een ander webadres verhuist. Je zou het kunnen zien als de digitale vingerafdruk van een werk.

Verschillende typen werken kunnen een DOI hebben, zoals artikelen uit wetenschappelijke tijdschriften, wetenschappelijke magazines, boeken, hoofdstukken uit geredigeerde boeken, conferentieverslagen, overheidsrapporten, (onderzoeks)rapporten, of datasets.  

Hoe ziet een DOI eruit?

Alle DOI's beginnen met het getal 10 gevolgd door een punt, bijvoorbeeld: 10.1016/j.addbeh.2008.11.004. In APA 7 wordt een DOI weergegeven als een URL, met https://doi.org/ vóór de alfanumerieke string:

Hoe vind je de DOI van een werk?

  1. Bekijk het werk. Bij artikelen vind je de DOI vaak ergens op de eerste pagina. Bij sommige boeken en e-books staat de DOI op de copyrightpagina.
  2. Vind je geen DOI? Kijk in het database record of de DOI vermeld wordt.
  3. Als een DOI ontbreekt, ga dan naar de website van CrossRef (https://www.crossref.org/). Crossref is een van de organisaties die DOI’s toekent, met een focus op wetenschappelijke artikelen. Zoek het werk op via de “Search Metadata” tab. Krijg je geen resultaat, dan heeft het werk geen DOI.

Wanneer moet een DOI of een URL worden opgenomen in een referentie?

Volg deze richtlijnen:

  • Vermeld een DOI voor alle werken die een DOI hebben, ongeacht of je de online versie of de gedrukte versie hebt gebruikt.
  • Als een online werk een URL heeft, maar geen DOI:
    • Voor gedrukte werken of of werken die uit een database afkomstig zijn: vermeld geen URL of database-naam.
    • Voor werken zonder DOI afkomstig van websites (met een non-database URL): geef, indien mogelijk, een URL die rechtstreeks naar het werk leidt.
  • Als een online werk niet langer beschikbaar is, zoek dan in het Internet Archive (https://archive.org/) naar een gearchiveerde versie. Is ook een gearchiveerde versie niet beschikbaar, dan is het werk niet te achterhalen en dus onbruikbaar. Zoek een vervangende publicatie.

DOI's in referenties

  • Als je werk wordt gepubliceerd of online wordt gelezen, moeten links live zijn. We gaan ervan uit dat je je schrijfopdracht digitaal inlevert. Daarom zijn alle DOI's (en ook URL's) in de voorbeeldreferenties actief. Gebruik in een tekstverwerkingsprogramma bij voorkeur de standaard voor links (blauw lettertype, al of niet onderstreept). 
  • Voeg géén punt toe achter de DOI. Hierdoor kan deze inactief worden. 
  • Voeg binnen de link geen regeleinde in als deze niet op één regel past. Hierdoor kan de link inactief worden. Het is aanvaardbaar als Word automatisch een regeleinde toevoegt of de link naar een nieuwe regel verplaatst.
  • Wanneer DOI’s lang of complex zijn, kunnen shortDOI’s worden gebruikt. Gebruik hiervoor de shortDOI-dienst van de International DOI Foundation (http://shortdoi.org).