Een referentie bestaat uit vier elementen: auteur, datum, titel, en bron. Ieder element beantwoordt een vraag:
Auteur: | Wie is verantwoordelijk voor dit werk? |
Datum: | Wanneer is dit werk gepubliceerd? |
Titel: | Wat is de naam van dit werk? |
Bron: | Waar kan ik dit werk vinden? |
Cameron, L. D., Thomason, B., & Conzon, V. M. 2021. Risky business: Gig workers and the navigation of ideal worker expectations during the COVID-19 pandemic. Journal of Applied Psychology, 106(12), 1821–1833. https://dx.doi.org/10.1037/apl0000993
Noot: referenties in APA-stijl hebben een hangende inspringing, wat betekent dat de eerste regel tegen de linkermarge staat en dat alle volgende regels 0,5 inch naar rechts inspringen. Hoe een hangende inspringing wordt gemaakt (in Word) wordt uitgelegd in subsectie 3.1: Opmaak van de literatuurlijst.
Vermeld direct na de naam van de auteur de publicatiedatum (in ronde haken).
Neem alleen een raadpleegdatum op in een referentie naar een online bron als deze niet gearchiveerd wordt EN bedoeld is om in de loop van de tijd te veranderen. Verreweg de meeste referenties naar online bronnen bevatten geen raadpleegdatum.
Zie subsectie 3.6: Raadpleegdatum in referenties naar online bronnen.voor meer uitleg en voorbeelden van bronnen waarvoor een raadpleegdatum moet worden gegeven.
Hoe de titel van een werk wordt geschreven – al of niet cursief – hangt af van de aard van het werk.
De titels van werken die op zichzelf staan worden gecursiveerd.
Boeken, rapporten, webpages en websites
Schrijf het eerste woord van de hoofdtitel en de ondertitel (indien aanwezig) met een hoofdletter, evenals eigennamen. Plaats een dubbele punt tussen de hoofdtitel en de ondertitel.
Periodieke werken (tijdschriften, magazines, kranten, nieuwsbrieven, blogs)
Vermeld alleen de hoofdtitel (laat eventuele ondertitels weg). Schrijf het eerste woord van de titel en alle kernwoorden (zelfstandige naamwoorden, werkwoorden, bijvoeglijke naamwoorden, voornaamwoorden, bijwoorden, en alle woorden met vier letters of meer, zoals “Between,” “About,” “From,” “With”) met een hoofdletter.
Meer voorbeelden van opzichzelfstaande werken zijn: rapporten, dissertaties, scripties, films, persberichten, televisieseries, podcasts, Youtube videos, datasets, ongepubliceerde manuscripten, blogs, social media.
De titels van werken die deel uitmaken van een groter geheel worden niet gecursiveerd.
Hoofdstuk uit een boek & Artikel uit een tijdschrift, magazine, of krant
Het eerste woord van de hoofdtitel en de ondertitel (indien aanwezig) krijgt een hoofdletter, evenals eigennamen. Plaats een dubbele punt tussen de hoofdtitel en de ondertitel.
Meer voorbeelden van werken die deel uitmaken van een groter geheel zijn: afleveringen van een televisieserie, tweets, Facebook-updates, lemma's uit encyclopedieën en woordenboeken, Wikipedia-artikelen, podcastafleveringen.
Na de titel wordt een beschrijving van de vorm van de bron opgenomen (tussen vierkante haken), als dat van belang is voor de identificatie en vindbaarheid van het werk.
Andere voorbeelden van vormspecifieke beschrijvingen zijn:
[Video] | [Facebook statusupdate] | [PowerPoint slides] | [Blog post] |
[Computersoftware] | [Foto] | [Brochure] | [Mobiele applicatiesoftware] |
[Tweet] | [Speciale aflevering] | [Working paper] | [Podcastaflevering] |
Let op
Het bronelement bestaat allereerst uit informatie over de uitgever. Aangezien tegenwoordig veel academische werken online beschikbaar zijn, bevat het bronelement vaak ook een DOI of een URL. Nog niet bekend met de DOI? Lees dan eerst subsectie 3.4: Digital Object Identifier (DOI).
Net als bij titels wordt bij het bronelement onderscheid gemaakt tussen werken die op zichzelf staan en werken die deel uitmaken van een groter geheel.
Voor boeken en andere op zichzelfstaande, niet-periodieke publicaties (zoals rapporten, dissertaties, scripties, films, tv-series, podcasts, datasets en social media) wordt de naam van de uitgever opgenomen in het bronelement.
Greenberg, L. S. (2021). Changing emotion with emotion: A practitioner's guide. American Psychological Association. https://doi.org/10.1037/0000248-000
American Psychological Association. (2020). Publication manual of the American Psychological Association (7e ed.). https://doi.org/10.1037/0000165-000
Voor werken die deel uitmaken van een groter geheel bestaat het bronelement uit informatie over het "overkoepelende" werk.
Artikelen uit een periodiek werk
Bij artikelen bestaat het bronelement uit informatie over het periodieke werk (bv. tijdschrift, magazine, krant, blog, nieuwsbrief), en – indien van toepassing – het volumenummer, het afleveringsnummer en het paginabereik of artikelnummer/eLocator. Na de titel volgt vaak een DOI of URL.
Rebora, A. (2021). Zaretta Hammond on equity and student engagement. Educational Leadership, 79(4), 14–18.
Salisu, A. A., Adediran, I. A., & Gupta, R. (2022). A note on the COVID-19 shock and real GDP in emerging economies. Emerging Markets Finance & Trade, 58(1), 93–101. https://doi.org/10.1080/1540496X.2021.1981854
Let op Je hoeft geen raadpleegdatum op te nemen vóór de URL. De APA 7-stijl verlangt dit alleen bij een kleine categorie online bronnen. Zie subsectie 3.6: Datum van raadpleging bij referenties naar online bronnen voor uitleg en voorbeelden.
Hoofdstukken in geredigeerde boeken & Vermeldingen in naslagwerken
Voor hoofdstukken uit geredigeerde boeken en vermeldingen in naslagwerken (bv. woordenboekdefinities) is de bron het geredigeerde boek of het gehele naslagwerk. De titel van het geredigeerde boek of het gehele naslagwerk wordt daarom gecursiveerd. Zie voorbeelden van referenties in subsectie 4.2: Hoofdstuk (met DOI) in een geredigeerd boek of e-book en 4.3: Naslagwerken.
Neem alleen een raadpleegdatum op in een referentie naar een online bron als deze niet gearchiveerd wordt EN bedoeld is om in de loop van de tijd te veranderen. Verreweg de meeste referenties naar online bronnen bevatten geen raadpleegdatum.
Zie subsectie 3.6: Raadpleegdatum in referenties naar online bronnen voor meer uitleg en voorbeelden van bronnen waarvoor een raadpleegdatum moet worden vermeld.