Skip to Main Content

Academisch lezen: Leesstrategieën van je moedertaal in je tweede taal

Leer hoe je een snellere en efficiëntere lezer kunt worden

Hoe gebruik je je leesstrategieën van je moedertaal in je tweede taal?

Misschien gebruik je in je moedertaal al een aantal strategieën bij het lezen van een tekst. Idealiter zou je Engelse teksten op dezelfde manier behandelen. Skimming is een strategie die je gemakkelijk kunt gebruiken wanneer je een Engelse tekst leest. Tweedetaalleerders kunnen deze strategieën echter "vergeten" wanneer ze in het Engels lezen, omdat ze het gevoel hebben dat ze aandacht moeten besteden aan elk detail om de tekst te begrijpen. Gelukkig hoef je niet elk woord te begrijpen om de tekst te begrijpen.

Wanneer je een tekst in je tweede taal leest, is het heel belangrijk om aandacht te besteden aan de taak die voorafgaat aan het lezen. Stel jezelf de volgende vragen: wat is het doel van de tekst? Wat is het genre van de tekst (zie module 2) en wat weet ik al over dit onderwerp? Als je je voorkennis activeert, is het makkelijker om verbanden te leggen tussen de nieuwe informatie in de tekst en wat je al weet. Begin dan met het skimmen van een tekst en lees uiteindelijk voor details.

En last but not least: maak een goed plan. Het zal waarschijnlijk meer tijd kosten om teksten in je tweede taal te lezen dan in je eerste taal, dus houd daar rekening mee bij het maken van een planning voor de voorbereiding van je examen of scriptie. Vooral in het begin van je studie zul je misschien merken dat het lezen van een tekst in het Engels meer tijd kost. Maak je geen zorgen: hoe meer je leest, hoe makkelijker en sneller het zal gaan.