Skip to Main Content

Academisch lezen: Extensief en intensief lezen

Leer hoe je een snellere en efficiëntere lezer kunt worden

Extensief en intensief lezen

Nu je iets geleerd hebt over skimmen en scannen, wil je natuurlijk weten hoe je tijdens het lezen een hele tekst kunt begrijpen. In deze paragraaf kom je erachter wat het verschil is tussen extensief en intensief lezen.

Intensief lezen

Stel je voor dat je een artikel leest over aflossing: de betaling van een lening in termijnen. Het is mogelijk dat je enkele specifieke wetenschappelijke termen tegenkomt waar je niet zo vertrouwd mee bent. Als je alles in het artikel wilt begrijpen (van grammatica en woordenschat tot het doel van de auteur en de betekenis), is skimmen niet genoeg. Intensief lezen kan je helpen om een dieper inzicht in de tekst te krijgen.

Als je de tekst in detail moet begrijpen, kun je de strategie van intensief lezen gebruiken. Met die strategie lees je de tekst met volle concentratie voor bepaalde leerdoelen. Als je bijvoorbeeld een verslag voor je werk leest, kun je het misschien gewoon doorbladeren om het te begrijpen. Maar als je een dieper inzicht wilt krijgen in wat er geschreven staat, het doel van het verslag wilt weten en de resultaten wilt evalueren, moet je dieper in de tekst duiken. In een academische context moet je bijvoorbeeld de argumentatie en redenering van een auteur volledig begrijpen om deze te analyseren voor een opdracht voor een cursus die je volgt. Dat kun je niet doen door een tekst simpelweg te skimmen.

Het is goed mogelijk dat je onbekende woorden en begrippen moet opzoeken, want het doel is zoveel mogelijk de exacte betekenis van bepaalde stukken tekst te achterhalen. Andere doelen zijn: de kern van de tekst begrijpen, grammatica en woordenschat verbeteren, kritisch denken ontwikkelen, conclusies trekken en hoofdgedachten identificeren.

Extensief lezen

Bij extensief lezen lees je een langer stuk tekst met als doel de leesvaardigheid en leessnelheid te verbeteren. Lezers gaan daarom op zoek naar makkelijke en interessante teksten, met slechts een paar onbekende woorden. Het is niet belangrijk om elk woord afzonderlijk te begrijpen, maar het is belangrijker om de tekst in grote lijnen te begrijpen. Extensief lezen geeft je de kans om veel materiaal te lezen en dat zal ook je leessnelheid en leesvaardigheid beïnvloeden. Kijk bij module 5 voor meer informatie over dit onderwerp.

Hoe gebruik je de strategie van intensief lezen?

  1. Maak aantekeningen. Het maken van aantekeningen kan erg nuttig zijn wanneer je een lang verslag leest. Zie module 4 voor meer informatie hierover.
  2. Deel het leesproces op in drie stappen: pre-reading (voorkennis activeren), het eigenlijke leesproces zelf (lezen door aantekeningen te maken) en na het lezen (informatie samenvatten en je gedachten ordenen).