Skip to Main Content

Academisch lezen: Module 1 - Introductie

Leer hoe je een snellere en efficiëntere lezer kunt worden

Introductie

Welkom bij deze module over leesvaardigheid. Je bent net begonnen met je universitaire studie, staat op het punt om dat te doen of je zit in de bovenbouw van het vwo en denkt eraan naar de universiteit te gaan. Je zult merken dat je tijdens je studie veel zult moeten lezen. Deze module helpt je daarbij door je inzicht te geven in hoe lezen werkt en hoe je een snellere en efficiëntere lezer kunt worden. De leermodule heeft de volgende leerdoelen:

Aan het eind van deze module zul je in staat zijn om...

  • lange en meer complexe gespecialiseerde teksten te begrijpen die je waarschijnlijk in je academische studie zult tegenkomen;
  • het genre en de structuur van een tekst herkennen;
  • een aantal leesstrategieën te gebruiken om je begrip van teksten te bevorderen;
  • zelfstandig je leesvorderingen te volgen;
  • de kwaliteit van ideeën in teksten te beoordelen;
  • je kennis van het Engels te ontwikkelen ter ondersteuning van je taalbegrip in teksten;
  • een reeks strategieën toe te passen om efficiënter te lezen en zo goed mogelijk gebruik te maken van je beperkte tijd.

Waarom je leesvaardigheid verbeteren?

Het komt waarschijnlijk niet als een verrassing als we zeggen dat lezen een belangrijke vaardigheid is om te hebben. Het is een vaardigheid die je de hele tijd gebruikt, elke dag van de week. Je gebruikt het om vertrektijden van treinen op te zoeken, om de ondertiteling van je favoriete serie te bekijken, om online te shoppen en om een nieuw recept voor het avondeten uit te proberen. Maar naast deze zeer alledaagse taken heb je dankzij lezen ook toegang tot informatie en ideeën uit lang vervlogen tijden en kun je meer te weten komen over plaatsen waar je nog nooit bent geweest of in contact blijven met mensen aan de andere kant van de wereld. Kunnen lezen stelt je in staat om dingen te doen die ondenkbaar zijn voor iemand die niet kan lezen.

Maar laten we terugkeren naar de directe praktijk. Je bent een nieuwe student, of gaat binnenkort beginnen aan je universitaire loopbaan. Je zult snel ontdekken dat studeren aan de universiteit vereist dat je leest, veel leest. Je moet studieboeken lezen, de door professoren opgedragen artikelen en hoofdstukken in boeken, artikelen in tijdschriften en verslagen doorlezen om informatie te vinden voor allerlei schriftelijke en mondelinge opdrachten. Lezen is dus een essentiële vaardigheid om te beheersen tijdens je universitaire loopbaan. Niet goed kunnen lezen betekent dat je informatie mist, slechtere cijfers haalt, of dat je veel meer tijd nodig hebt om je opdrachten af te krijgen dan je eigenlijk hebt. Uit onderzoek blijkt zelfs dat er een kloof bestaat tussen de leesvaardigheid die middelbare scholieren hebben als ze afstuderen en de vaardigheden die ze nodig hebben als ze aan de universiteit gaan studeren.

Daar komt deze module om de hoek kijken. Het zal je helpen de leesvaardigheid te verwerven die je nodig hebt als succesvolle student.

Hoe gebruik ik deze module?

De leermodule is verdeeld in verschillende kortere modules, elk met een eigen thema. In elke module lees je de informatie, bekijk je de videofragmenten en voer je de opdrachten uit om te oefenen en toe te passen wat je op dat moment uit de module hebt geleerd.

Om serieus door de gids heen te werken, zul je in totaal ongeveer 8 uur nodig hebben.

Je studieprogramma kan eisen dat je aan het eind een toets maakt om te bewijzen dat je de belangrijkste concepten uit de module hebt begrepen en je nieuwverworven leesvaardigheid kunt toepassen. Voor alle andere studenten die de module gebruiken, bieden de opgaven in elke module je ruimschoots de gelegenheid om te beoordelen of je de leerdoelen voor elke module hebt bereikt.

Auteursrecht informatie

Creative Commons License
Dit werk is gelicentieerd onder een CC BY-NC-SA 4.0 licentie.