Skip to main content

InfoSkills voor Rechtswetenschappen

InfoSkills @ TiU

Overheid.nl: Wet- en regelgeving

Wat is Overheid.nl - Wet- en regelgeving?

Deze database is de (vrij toegankelijke) officiële overheidssite waar je Nederlandse wet- en regelgeving vindt.

Je vindt de Overheid.nl databases via de overzichtspagina Libsearch.uvt.nl (zie de informatie over library databases in deze module).

Voorbeeld van een zoekopdracht

Stap 1: Typ een zoekterm in de zoekbalk

We gaan in de database Wet- en regelgeving zoeken naar wetsartikelen waarin taakstraf in de tekst voorkomt. Hiervoor typen we het woord taakstraf in de zoekbalk;. Let er op dat in ieder geval een vinkje is geplaatst bij de regeling 'Wetten' . We starten het zoeken door op de Zoekknop' te klikken ❸.


Overheid.nl meldt dat er 23 resultaten zijn gevonden met teksten waarin het woord taakstraf voorkomt

 

Stap 2: Beoordeel je zoekresultaat

We gaan nu na hoeveel artikelen in het Wetboek van Strafrecht de term taakstraf bevatten. Hier scrollen we naar beneden totdat we bij 'Wetboek van Strafrecht' uitkomen . We kunnen nu aflezen dat er 742 artikelen zijn, waarvan 26 relevante elementen . Onze interesse gaat in dit voorbeeld uit naar art. 77h uit het Wetboek van Strafrecht. Hier klikken we vervolgens op .

 

In de tekst van art. 77h kunnen we bij lid 2 van het artikel vervolgens lezen dat een taakstraf kan bestaan uit een werkstraf of een leerstraf, dan wel een combinatie van beide .


We willen meer weten over de wetsgeschiedenis van art. 77h Wetboek van Strafrecht. Hiervoor gaan we naar de wetstechnische informatie bij het artikel door op de I-button te klikken .


We scrollen naar beneden om de wetsgeschiedenis te kunnen bestuderen . Het blijkt nu dat art. 77h op 01-07-1965 in werking is getreden. Het bijbehorende kamerstuk is 4141 .


Als we tot slot op het kamernummer 4141 klikken, komen we uit bij de website van Staten-Generaal Digitaal waar je parlementaire documenten uit de periode 1814 tot 1995 aantreft .