Skip to Main Content

InfoSkills voor Rechtswetenschappen

InfoSkills @ TiU

Overheid.nl: Wet- en regelgeving

Wat is Overheid.nl - Wet- en regelgeving?

Deze database is de (vrij toegankelijke) officiële overheidssite waar je Nederlandse wet- en regelgeving vindt.

Je vindt de Overheid.nl databases via de overzichtspagina Libsearch.uvt.nl (zie de informatie over library databases in deze module).

Voorbeeld van een zoekopdracht

Stap 1: Typ een zoekterm in de zoekbalk

We gaan in de database Wet- en regelgeving zoeken naar wetsartikelen waarin taakstraf in de tekst voorkomt. Hiervoor typen we het woord taakstraf in de zoekbalk;. Let er op dat in ieder geval een vinkje is geplaatst bij de regeling 'Wetten' . We starten het zoeken door op de Zoekknop' te klikken ❸.

 

 

Overheid.nl meldt dat er 24 resultaten zijn gevonden met teksten waarin het woord taakstraf voorkomt

 

 

Stap 2: Beoordeel je zoekresultaat

We gaan nu na hoeveel artikelen in het Wetboek van Strafrecht de term taakstraf bevatten. Hier scrollen we naar beneden totdat we bij 'Wetboek van Strafrecht' uitkomen. We kunnen nu aflezen dat er 675 artikelen zijn, waarvan 14 relevante elementen . Onze interesse gaat in dit voorbeeld uit naar art. 77h uit het Wetboek van Strafrecht. Hier klikken we vervolgens op 'bekijken' .

 

 

 

In de tekst van art. 77h kunnen we bij lid 2 van het artikel vervolgens lezen dat een taakstraf kan bestaan uit een werkstraf of een leerstraf, dan wel een combinatie van beide . Zie dat onze zoekterm ook gehighlight is in de tekst.

 

 

We willen meer weten over de wetsgeschiedenis van art. 77h Wetboek van Strafrecht. Hiervoor gaan we naar de wetstechnische informatie bij het artikel door op de I-button rechtsboven te klikken .

 

 

 

Op deze informatiepagina over het wetsartikel klikken we op het tabblad 'Wijzigingenoverzicht om de wetsgeschiedenis te kunnen bestuderen ❶. Het blijkt nu dat art. 77h op 01-07-1965 in werking is getreden . Het bijbehorende kamerstuk is 4141 .

 


Als we tot slot op het kamernummer 4141 klikken, komen we uit bij de website van Overheid.nl - Officiële Bekendmakingen (die in de voorgaande module behandeld is). Daar kun je de parlementaire documenten (Kamerstukken)  van het betreffende wetsartikel met het Kamerstuknummer 4141 vinden .

 

 

Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License by Tilburg University Library.