Skip to Main Content

InfoSkills voor Rechtswetenschappen

InfoSkills @ TiU

Overheid.nl - Officiële Bekendmakingen

Wat is Overheid.nl - Officiële Bekendmakingen?

Deze database is de (vrij toegankelijke) officiële overheidssite waar je officiele documenten vindt, zoals het Staatsblad, en parlementaire  documenten (Kamerstukken, Handelingen, Kamervragen, rapporten, brieven...).

Je vindt de Overheid.nl databases via de overzichtspagina Libsearch.uvt.nl (zie de informatie over de TiU library databases in de vorige module).

Voorbeeld van een zoekopdracht

Stap 1: Typ een zoekterm in de zoekbalk

We gaan in de database Officiële Bekendmakingen bij Parlementaire documenten zoeken naar documenten waarin 'corona' voorkomt. Hiervoor klikken we in Overheid.nl: Officiële Bekendmakingen op 'Parlementaire documenten' ❶.

Vervolgens typen we vervolgens 'corona' in de zoekbalk . We starten het zoeken door op de zoekknop te klikken .

 

Overheid.nl meldt dat er meer dan 11.000 documenten zijn gevonden waarin het woord 'corona' voorkomt. 

 

Stap 2: Verfijn je zoekopdracht

Door je zoekopdracht te wijzigen of te herhalen, kun je bijvoorbeeld ook alleen op woorden in de titel zoeken, in plaats van in de hele tekst . En je kunt bijvoorbeeld ook alleen de documentsoort 'Kamerstukken' zoeken, door het vinkje bij de betreffende documentsoort te zetten in plaats van het standaard 'Alle' .

 

 

Bij het zoeken kun je het aantal gevonden publicaties op deze manier beperken/verfijnen. Je kunt ook achteraf filteren op jaar of datum , of op onderwerp . En natuurlijk kun je ook preciezer zoeken door meerdere zoektermen in je zoekactie te gebruiken, die allemaal in je resultaat moeten voorkomen

 

 

Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License by Tilburg University Library.